(recept
si oblíbilo 32 návštěvníků)
Tradiční italské lazáně
Potřebné ingredience
Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 500 g mletého hovězího (míchaného hovězí+vepřové, kuřecího, sójového masa, jaké kdo má rád), 250 g oloupaných celých čerstvých rajčat či nakrájených v plechovce, 2 lžíce rajčatového protlaku ( 1 malá plechovka ), 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce sušené bazalky, sůl, čerstvě namletý pepř ( nebo prostě pepř :)) Sýrová omáčka: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 600 ml mléka, 125 g sýra na strouhání (Čedar), 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku. 12 listů vaječných těstovin - lasagní
Postup přípravy
Boloňská omáčka:
Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme nakrájená rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.
Sýrová omáčka:
V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.
Tento recept jsem osobně vyzkoušela a celá rodina se olizovala až za ušima :).
Vlastní postřehy :
- asi 6 porcí, pokud si někdo nepřidá :)
- Čedar je pěkně drahý. Za potřebný kousek dal manža 70 Kč. Je výborný, ale příště zkusím obyč. eidam a dám vědět, jaký je to rozdíl.
- Mám pekáček o rozměrech 35 x 27 cm. Zřejmě je tento recept psaný na menší pekáček. Nevystačila mi ani boloňská ani sýrová omáčka navrch. Rychle jsem ještě aspoň přidělala trochu sýrové omáčky, abych situaci zachránila. Dopadlo to skvěle, ale příště udělám lazaně z větší dávky, což znamená 750g masa, 400 g rajčat atd. Jistě si to lehce spočítáte sami. Jen počet listů zůstane při starém.
- z míchaného mletého masa jsou lazaně vynikající ( ostatní nemám vyzkoušeno )
- Já jsem použila 15 listů těstovin a dávala jsem je malinko přes sebe. V balení od Panzani jsou dva sáčky a v každém je po 15-ti listech. Takže zbyde ještě na příště :).
- Nejsem zvyklá používat bazalku ani muškátový oříšek, a tak jsem měla strach, že to bude převoněné. Něco jako když to přeženete s tymiánem do svíčkové :).Pro ty, co jsou na tom jako já....není to vůbec převoněné. Je to fakt lahůdka !!!! Zkuste to na talíři ozdobit třeba čerstvou nakrájenou cibulovou natí nebo jen přidat čerstvá rajčata a okurku a bude to dokonalé.
Tak všem, kdo to zkusí...........přeju dobrou chuť. Janča
PS: Jo, a díky své kamarádce Ladě. Od ní mám totiž tenhle recept :))).
Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme nakrájená rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.
Sýrová omáčka:
V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.
Tento recept jsem osobně vyzkoušela a celá rodina se olizovala až za ušima :).
Vlastní postřehy :
- asi 6 porcí, pokud si někdo nepřidá :)
- Čedar je pěkně drahý. Za potřebný kousek dal manža 70 Kč. Je výborný, ale příště zkusím obyč. eidam a dám vědět, jaký je to rozdíl.
- Mám pekáček o rozměrech 35 x 27 cm. Zřejmě je tento recept psaný na menší pekáček. Nevystačila mi ani boloňská ani sýrová omáčka navrch. Rychle jsem ještě aspoň přidělala trochu sýrové omáčky, abych situaci zachránila. Dopadlo to skvěle, ale příště udělám lazaně z větší dávky, což znamená 750g masa, 400 g rajčat atd. Jistě si to lehce spočítáte sami. Jen počet listů zůstane při starém.
- z míchaného mletého masa jsou lazaně vynikající ( ostatní nemám vyzkoušeno )
- Já jsem použila 15 listů těstovin a dávala jsem je malinko přes sebe. V balení od Panzani jsou dva sáčky a v každém je po 15-ti listech. Takže zbyde ještě na příště :).
- Nejsem zvyklá používat bazalku ani muškátový oříšek, a tak jsem měla strach, že to bude převoněné. Něco jako když to přeženete s tymiánem do svíčkové :).Pro ty, co jsou na tom jako já....není to vůbec převoněné. Je to fakt lahůdka !!!! Zkuste to na talíři ozdobit třeba čerstvou nakrájenou cibulovou natí nebo jen přidat čerstvá rajčata a okurku a bude to dokonalé.
Tak všem, kdo to zkusí...........přeju dobrou chuť. Janča
PS: Jo, a díky své kamarádce Ladě. Od ní mám totiž tenhle recept :))).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
21. 9. 2014, 16:50
dajka1
(upraveno)
21. 9. 2014, 16:15
Jani já dnes zkusila... nemá to chybu...vše jsem dala 2x a klas.velký pekáč je napěchován k prasknutí.Super chut...mladej řekl, že lepší než z restaurace.. takže díky Dajka
Jane22
(upraveno)
4. 10. 2014, 21:15
@dajka1
Tak to mě vážně moc těší ...
PetraRol
(upraveno)
7. 5. 2014, 23:08
Zítra chci zkusit. vypadají dobře.
liarosa
(upraveno)
27. 8. 2012, 18:02
Jsou super!Už je podle Vás dělám pravidelně a jsou skvělé!Množství jsem si časem upravila podle potřeb rodiny,sýr používám kvalitní italský a některé listy lazaní předem trochu povařím v horké vodě.A nemohu si recept vynachválit!!!
janajeep
(upraveno)
23. 2. 2012, 17:15
ja.limetka
(upraveno)
28. 1. 2012, 8:22
V tomto receptu je napsáno, že Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, a já na tom obrázku vidím, že úplně vespodu je vrstva lazaní. tak nevím.Zdá se mě to takový blátivý. Viz obrázek.
Jane22
(upraveno)
17. 3. 2012, 23:20
@ja.limetka
Dobrý večer. Omlouvám se za opožděnou reakci. Tento obrázek jsou sice lazaně, ale nepekla jsem je já . Našla jsem si jen ilustrační foto. Vážně je připravuji přesně tak, jak se v receptu uvádí. Nebojte . Doufám, že se povedly . Mějte se pěkně. Janča
hrusticka84
(upraveno)
3. 3. 2011, 7:57
já včera zkoušela z těstovn canellone bylo to úžasné........ta sýrová omáčka nemá chybu
stržm.Monka
(upraveno)
3. 2. 2011, 15:01
ahoj holky, takže jsou 3 vrstvy omček a vrstvy lazaní?? aspoň mě to tak vyšlo. jinak taky mi chyběla i bolonská i sýrová omáčka. jinak super
Jane22
(upraveno)
8. 3. 2011, 22:53
@stržm.Monka
Ahoj holky , ono hodně záleží na tom, jakou máte formu na pečení. Musíte si dodatečně pro příště vypočítat kolik čeho. Já např.pro naši pětičlennou rodinu dělám boloňskou omáčku z 3/4 kg masa . Jinak jsem ráda, že Vám chutná. pa
Jane22
(upraveno)
23. 6. 2010, 11:49
Ahoj , tak jsem zkusila jiný sýr než Čedar. Dala jsem na radu a eidam jsem raději nezkoušela. Čedar stejně zrovna neměli, tak jsem zkusila Královský sýr. Je trochu levnější , asi 200 Kč / kg. Chce to prostě nějaký výraznější sýr. Musím uznat, že lazaně s Čedarem jsou trochu lepší, ale dobrůtka to byla i s tímto sýrem . Toť můj další poznatek . Páčko . Janča
Zrušený účet
(upraveno)
19. 5. 2010, 21:49
prosím lasagne se nejdřív uvaří??
Jane22
(upraveno)
19. 5. 2010, 22:44
@
Leni, nééé! Tak jak je vytáhnete z balíčku, tak je budete pokládat do pekáčku . Janča
Paťulík
(upraveno)
19. 5. 2010, 21:21
Eidam bych tam nedávala...rozdíl bude obrovský. Toť můj názor....
Jane22
(upraveno)
19. 5. 2010, 21:40
@Paťulík
Moc díky za radu. Znáte tedy nějaký levnější sýr než je Čedar, který by ho nahradil?
Kelisek
(upraveno)
19. 5. 2010, 9:35
Přesně tyto dělám už léta. Recept mám od sestry, která do Itálie jezdí pravidelně. Nemůžeme si je vynachválit. Opravdu je doporučuji.